Promovideo Jungheinrich

Een promovideo van Jungheinrich opgenomen tijdens de snijhyacinten productie

Met de groei van het bedrijf zijn ook de eisen veranderd voor de heftrucks, die worden gebruikt om de kuubkisten te verplaatsen en te stapelen. De trucks worden langer ingezet, waardoor ergonomie en bedieningsgemak voor het bedrijf steeds belangrijker zijn geworden. Omdat de trucks ook binnen worden ingezet, weegt de geluidsproductie en de uitstoot van de heftruck zwaar mee in de beslissing.

Waardecheque  voor AYA

De Jaarlijkse hyacintenverkoop voor jongvolwassenen met kanker (AYA’s) heeft in januari 2022 een totaalbedrag van € 22.367,04 opgebracht, een geweldig bedrag! We zijn trots dat we hieraan mee mochten werken.

Met het bedrag dat is opgebracht kan het AYA Zorgnetwerk betere zorg voor jongvolwassenen met kanker mogelijk maken.

Greenity, 22 april 2022 floriadebloemen

japan redt eerste binnenshow Floriade

De eerste binnententoonstelling op vorige edities van de floriade moest je gezien hebben. Daar gaf de bloembollensector acte de préséance. De editie 2022 was nog geen schim van voorheen Dankzij een veel aantal inzendingen uit Japan leek het nog heel wat. En dat terwijl vanaf de eerste dag floriade over bezoek niets te klagen heeft. Het podium is er, maar je moet er wel op gaan staan.

  1.  Van haaster vijfhuizen BV zorge als enige voor een mooie presentatie snijhyacinten, waaronder ‘Louvre’.
  2. Ook liet het bedrijf aantal narcissen zien.
    Solide showwerk van florarlia, altijd goed voor een prima kwaliteit Hippeastrum in een zeer gevarieerd sortiment. Jammer dat de namen ontbraken, want de populariteit van zowel de bol als de snijbloem neemt bij de consument alleen maar toe.
  3. Litjens Tulpen kwam naar de floriade met een aantal snijtulpen, waaronder de dubbele ‘Shell’
  4. JA Group kunamoto Allium Technical Subcommittee liet een bijzondere selectie zien van de allium sphaerocephalon. Het betrof ‘dancing tango’, die opvalt door de grillig groeiende stelen gecombineerd met bijvoorbeeld bloeiende bloesemtakken vormt dat een prima cobinatie
  5. Toyama Perfecture is al vele jaren een belangrijke speler op het gebied van tulpen in japan. Het bedrijf heeft diverse eigen cultivars ontwikkeld, waaronder de fraai gefranjerde ‘honoo no dance’
  6.  De absolute blikvanger van deze show was een serie grote en flink dubbele rankonkelsselecties, ingezonden door flower spirit. Vooral de geheel witte ‘Watabushi’ oogde perfect en werd dan ook met 9.50 punten beoordeeld door de jury.
  7. De tulp werd in al zijn variatie getoont door Tulpen Promotie Nederland. Een prima zet, al ontbraken hier ook namen.

magazine van de vereniging dorp vijfhuizen interview

HC nieuws: Tulpen in bloei: “kleuren gedicht Vlag zijn nu kloppend”

29 april 2022

 

Het gedicht Vlag van Leo Richardson heeft bij een wolkeloze lucht de bedoelde kleuren van geel en blauw, die van Oekraïne dus. De Hoofddorpse dichter geeft op deze manier zijn steunbetuiging aan de bevolking van Oekraïne, dat bruut door Rusland is aangevallen.

 

“Ik had al een ander gedicht klaar voor het veld, waar ik vorig jaar ook gedichten had geplaatst, dit onder het motto dat de kunst van de bollenteelt prima hand-in-hand gaat met de dichtkunst. Toen de oorlog uitbrak heb ik direct een nieuwe gemaakt.”

“Ik kreeg een idee, maar moest wel weten welke kleur de bloemen zouden krijgen. Toen bollenteler Rob vertelde dat het geel is, was de combinatie snel gemaakt. Het is mijn manier om te vertellen hoe aangrijpend een oorlog is. Ik kan het weten want ik woonde en werkte als gids in Joegoslavië toen het daar mis ging.”

Het gedicht blijft het hele voorjaar staan.

Bekijk hier het artiekel van HCNieuws

Boeket voor de vrijheid

Van Haaster Vijfhuizen draagt een steentje bij. Met drie werknemers uit Oekraïne is de oorlog in dat land nog dichterbij gekomen. “Wat kunnen we zelf doen bij het zien van alle ellende daar, hebben we ons afgevraagd”

 

“Het is zo vreselijk wat daar gebeurt. Normaal gesproken zijn Ania, Lesi en Luba drie vrolijke vrouwen. Nu zien we alleen maar strakkies koppies. Er kan geen lachje af. Zeker niet bij Luba die ook nog eens haar zoon van hier naar Oekraïne zag vertrekken om te vechten tegen de Russen. Vandaag, (donderdag 3 maart) hebben we een kleine zeshonderd boeketten voor de vrijheid gemaakt van blauwe hyacinten en gele narcissen, de kleuren van de Oekraïnse vlag. Om weg te geven aan mensen die uit Oekraïne en andere landen uit het oosten van Europa komen. In de hoop dat het ze wat opfleurt.”

Vrijdag zijn de boeketten in Aalsmeer geveild. De opbrengst van 3072,30 euro gaat naar giro 555.

 

Bekijk hier het artiekel van NHnieuws

 

NH Nieuws “Stront is gezond”

15 maart 2019

Bollenteler Rob van Haaster uit Vijfhuizen wil het liefst koeienmest om de grond van zijn bollenvelden te bewerken. Maar regels verbieden dat op grote schaal. Met het tuinbouwakkoord hoopt Van Haaster dat de tuinbouwsector samen kan werken aan duurzame alternatieven.

Rob van Haaster teelt bloembollen en snijhyacinten en volgens hem hebben de telers het grootste belang bij een gezonde bodem. Hij wil als ondernemer zorgvuldig omgaan met de beschikbare grondstoffen. “Hyacintenteelt is een meerjarige teelt, dus je moet goed zorgen voor de bodem en er net zoveel voedingsstoffen aan toevoegen als dat je er met de teelt uithaalt.

Samenwerken
Van Haaster hoopt dat door het afgesloten Tuinbouwakkoord de tuinders de handen ineen slaan om samen oplossingen te zoeken voor een duurzame toekomst. “Als iedereen aan zichzelf denkt komt er geen verandering. De budgetten van de afzonderlijke telers voor onderzoek en innovatie zijn te klein. Meer geld van de overheid is absoluut noodzakelijk”, aldus de bollenteler uit Vijfhuizen.

Kringlooplandbouw
Minister Schouten denkt dat het afgesloten Tuinbouwakkoord de start is van een volledig circulaire tuinbouwsector. “Dat waar de tuinbouw al jaren in voorop loopt gaan we via de omschakeling naar kringlooplandbouw in een breder verband doen: zorgvuldig grondstoffen gebruiken, voedselverspilling verminderen en schadelijke uitstoot voorkomen. Ik teken ervoor.”

Via dit akkoord werkt de hele tuinbouwsector samen met de overheden en kennis- en onderwijsinstellingen aan een gezonde toekomst van de Nederlandse tuinbouwsector. Daarbij wordt met name gekeken naar energie, modernisering, verslogistiek, gezonde planten en mensen, innovatie, arbeidsmarkt en onderwijs en internationalisering.

Koploper
Jaap Bond, voorzitter van Greenports Nederland, denkt dat verandering noodzakelijk is om ook in de toekomst belangrijk te blijven. “Met dit Tuinbouwakkoord slaan we als gehele sector de handen ineen, om mondiaal koploper te blijven en als tuinbouw bij te dragen aan maatschappelijke opgaven.”

Interview met Flower circus

 

Een interview met John Elstgeest over de hyacinten proces en een rondleiding van de snijhyacinten productie

bekijk de interview hieronder

tafelen tussen de tulpen

 

Na vier succesvolle jaren Tafelen tussen de Tulpen is er een einde gekomen aan deze activiteit. Helaas vind er geen editie meer plaats. Tijden zijn veranderd en we hebben besloten om achter dit leuke evenement een punt te zetten.

We hadden een chique tent midden tussen de bloeiende tulpen staan. Zo had je vanaf je tafel zeer goed zicht op de bloeiende tulpen om je heen. Hier serveerde restaurant t ‘Fort weer een heerlijke lunch of diner. Tussen de gangen door wordt U bijgepraat over bloembollen en de teelt hiervan.

Op een unieke locatie, met heerlijk verrassend eten en een prachtig uitzicht is dit een bijzondere gelegenheid die U niet snel zal vergeten. Wij vonden het leuk om te doen.

De nieuwste schuur 2017

 

In 2017 heeft Van Haaster Vijfhuizen BV de laatste schuur bijgebouwd

Park vijfhuizen staat in bloei

 

Afgelopen december, 2015, hebben wij het nieuwe Park Vijfhuizen voorzien van enkele stroken narcissen.
Nu is het inmiddels mei en zal het sommige zijn opgevallen dat deze mooi in bloei hebben gestaan!